__
Räddningstjänsten Svenska English
Aktion 12

Två djurrättsaktivister från Sundsvall och en från Umeå dömdes den 5 juni till dagsböter. "Brottet" var förberedelse till stöld, för att ha försökt rädda och omplacera tio burhönor från ett hönseri utanför Östersund. Gruppen, med namnet Räddningstjänsten aktion 12, menar att de borde blivit frikända.

- Vi borde ha blivit frikända. Att rädda djur som plågas är en moralisk skyldighet, säger Simon Westerberg, 24, läkarstuderande vid Umeå universitet.

- En burhöna sitter så trångt att hon inte kan sträcka på vingarna. Det borde ha varit de som behandlar hönor illa som stått åtalade, säger Pelle Strindlund, 31, som tidigare avtjänat ett fängelsestraff för att ha fört bort burhönor från ett burhönseri.

I oktober förra året planerade gruppen Räddningstjänsten Aktion 12 att befria tio burhönor, sedan en kvinna från Medelpad åtagit sig att ta hand om just tio hönor och ge dem nya liv på hennes gård. Aktivisterna greps emellertid av polisen. Men strax före påsk i år kunde en annan grupp, Räddningstjänsten Aktion 13, befria tio burhönor från ett burhönseri utanför Örnsköldsvik. Denna aktion har ännu inte lett till åtal. Men onsdagen den 21 maj stod Räddningstjänsten Aktion 12 inför Sundsvalls tingsrätt, åtalade för förberedelse till stöld.

- Det var en härlig känsla att se de tio burhönorna börja nya liv i sitt nya hem, säger Simon Westerberg om den senaste aktionen. Westerberg har tidigare befriat kaniner från en kaninköttsproducent.

- Buräggsproduktion är djurplågeri i stor skala. Och när landets regering inte bryr sig, ja då måste vanliga medborgare ingripa och göra vad de kan för att ge hönorna bra liv, säger Pelle Strindlund.

Räddningstjänsten Aktion 12 består av Simon Westerberg, Pelle Strindlund och Henrik Grubbström.

MEDIA

Aktivister greps utanför hönseri(Land Lantbruk)
Djurrättsaktivister åtalas i Jämtland (Land Lantbruk)
Fängelse hotar aktivister i norr (Land Lantbruk)
Djurrättsaktivister slapp fängelsestraff (Dagbladet)
Dagsböter för hönsstöld (Land Lantbruk)
Han kämpar med näbbar och klor för hönsens rätt (Sundsvalls tidning)

AKTIONSBERÄTTELSE

"Vi som skulle ha genomfört Aktion tolv (även om vi trodde att det skulle bli nummer tretton, vilket kanske inverkade på vår tur) är jag, Simon Westerberg, Umeå, och Henric Grubbström, Sundsvall. Dessutom hade vi med oss Pelle Strindlund som chaufför.

Planen var att under kvällen reka vid Pelle & Lisa, ett hönseri med 22 000 fångar som ligger utanför Östersund under torsdagskvällen för att sedan återkomma natten till fredagen. Efter flera timmars letande kunde vi dock konstatera att det vi trott vara hönseriet i själva verket var en kräftodling [sic]. (Tips: förlita er inte på svartvita kopior som kartor.)

Under tiden vi letade hade vi pratat med en jägare som verkade märkbart misstänksam över att det gick omkring "utsocknes" i skogarna. Vi beslutade oss för att avblåsa aktionen då vi inte hade någon aning om var hönseriet faktiskt låg (och inte kunde komma på någon trovärdig anledning att fråga ortsbefolkningen).

Strax efter att vi påbörjat återresan möttes vi av en polisbil med påslagna blåljus och skojade om att de kanske var ute efter oss.

Det var de.

När vi blev stoppade beslutade vi snabbt att direkt tala om vad vårt ärende varit - dels för att agera i enlighet med Räddningstjänstens principer (trots att vi formellt inte längre utgjorde en aktionsgrupp), dels för att det annars skulle varit svårt att förklara vårt bagage: lådor med lufthål, kofötter, skyddskläder o s v.

Vi fick vänta på vägen ganska länge innan de talade om att vi skulle gripas misstänkta för "förberedelse till skadegörelse - nej, förresten, grov skadegörelse, annars kan vi inte ta in er" (polismannens ord [sic]).

Vi var inte ens betrodda att eskorteras in, utan de skickade efter en annan bil från Östersund, medans vår hyrbil kördes dit av polisen.

Vi blev alla förvånade när vi fick beskedet att vi blivit anhållna och alltså kunde hållas i upp till 72 timmar. (Brottsrubriceringen ändrades vartefter till "Försök alternativt förberedelse till grov stöld".)

Om häktet finns väl annars inte så mycket att säga - alla som någon gång suttit i en sådan cell vet ungefär hur de ser ut och hur tråkigt det blir i längden.

Vi satt i en varsin cell utan att ha särskilt mycket att göra. En av oss fick dock tillgång till en bok, en hade fått med sin mobiltelefon (vilket åtminstone gav möjligheten att hålla reda på tiden) och en av oss hade fått med sin klocka och kunde med spännet rista in meddelanden som "ät inte djur" och "www.raddningstjansten.org" i cellen. (Oavsett hur man principiellt ställer sig till skadegörelse, torde det vara ursäktat med tanke på omständigheterna.)

Veganmaten var helt klart ätlig, men väldigt salladsdominerad och en aning snålt tilltagen.

Efter 21 timmar fick vi sedan slutligen lämna Östersundspolisen och fara tillbaka till Sundsvall.

På vägen talade vi med ett flertal media (eller hur man nu skriver), och nyheten tycks ha blivit ganska stor såväl i Östersund som i Sundsvall och i Umeå. Västerbottenskuriren hade den som huvudnyhet, och löpet löd (fritt ur minnet) "Skulle 'befria' hönor - känd aktivist från Umeå gripen vid hönseri i Östersund". SVT:s Mittnytt sände ett inslag som jag inte sett men där tydligen såväl Pelle som hönseriägaren (som också heter Pelle) och jägaren som "upptäckte" oss fick uttala sig, samt där bilder på uppenbart plågade burhönor förekom.

Sammanfattningsvis kan sägas att det är sorgligt att aktionen fick avblåsas så att inga hönor fick chansen till ett bättre liv. Men hemmen finns ju kvar, och uppmärksamheten är förmodligen den största hittills för en hönsfritagning.

MFH
/simon"

__
Åsa-Maja Augustsson Räddningstjänsten
c/o Westerberg
Språkgränd 41 3tr, 907 33 UMEÅ
Pg: 112 98 26-2
info@raddningstjansten.org

Kontaktperson: Åsa-Maja Augustsson
Mobil: 0709-695378
__

AKTION 18
21 okt 2007
20 hönor fria
AKTION 17
27 nov 2006
12 hönor fria
AKTION 16
2 maj 2004
120 hönor fria
AKTION 15
5 april 2004
39 hönor fria
AKTION 14
27 april 2003
Kläckeri avrustat
AKTION 13
14 april 2003
102 hönor fria
AKTION 12
11 okt. 2002
0 hönor fria
AKTION 11
12 aug. 2002
17 hönor fria
AKTION 10
2 juni 2002
38 hönor fria
AKTION 9
14 april 2002
12 hönor fria
AKTION 8
27 mars 2002
16 hönor fria
AKTION 7
17 mars 2002
21 kaniner fria
AKTION 6
5 aug. 2001
Slakteri avrustat
AKTION 5
21 feb. 2001
6 hönor fria
AKTION 4
14 dec. 2000
3 hönor fria
AKTION 3
7 maj 2000
36 hönor fria
AKTION 2
15 feb. 2000
5 hönor fria
AKTION 1
28 okt. 1999
24 hönor fria

LÄNKAR&LISTOR